Formámba forró ólmot öntsetek


Kezdhetném ezt a bejegyzést egy Ady idézettel is akár:
“Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új az énekes Vazul”
(Ady Endre – Góg és Magóg fia vagyok én… (1905) )

Na de ne legyek már ennyire művelt. Szimplán csak jigfejeket öntöttünk. A neten találtam egy weboldalt, ahonnan lehet öntőformákat rendelni, és még jighorgokat is mindenféle méretben. Már csak össze kellett szedni a nem használt ólmokat, és már indulhatott is a móka.
Tegnapi pecán megbeszéltük Petivel, hogy ma akkor “barkácsolunk” nála egy kicsit. Sajnos nálam nem igazán lehet ezt megoldani, mert a panelban kicsit necces az ólomöntés. 😛
Bár egy régebbi írásomban bemutattam, hogy lehet gyorsan jigfejeket készíteni, de mi mégis az öntésnél döntöttünk.
Na szóval a forma. Nagy dilemma volt a forma kiválasztása, de a mai nap rá kellett jönnünk, hogy még kell egy másik fajta. 😛

A formán is kicsit kellett alakítani, hogy a kisebb 2/0-ás horgok is elférjenek rendesem.
Jigfejkészítés_ 002
Ráadásul a 2/0-ás horgokat is meg kellett igazgatni, hogy ne legyen öntéskor velük gond. De ezek a műveletek max 5 percet vettek igénybe. ÉS akkor az ólom. Peti elővette az ólomkészletét, és elmesélte, hogy van egy cimborája a volán telepen, és adott neki 1-2 darab ólmot.

Ebből az egy darabból jó pár fejet fogunk tudni önteni. Szóval minden adott volt már az öntéshez.

Ahogy szemléltük az ólomkészletünket, egy jó ideig nem fogunk venni jigfejeket! 😛  Amíg Peti az ólmot olvasztotta, és bíbelődött a salak leszedésével, addig én gondosan a kívánt súlyú fejekbe előkészítettem a horgokat.

A kezdeti bénázás után eléggé belejöttünk a dologba, és észre sem vettük, de már a harmadik méretű csomag horgot kezdtük önteni.

Az öntés végeztével egy kis csiszoláson estek át a fejek, és jöhetett az osztozkodás. 😛

5/0-ás horgok

5/0-ás horgok

4/0-ás horgok

4/0-ás horgok

2/0-ás horgok

2/0-ás horgok

Reklámok