Ipoly


Adódik minden évben, hogy néhány csodálatos napot eltöltünk szeretett kis folyócskánk partján. Minden úgy öt-hat évvel ezelőtt kezdődhetett, amikor édesapámmal gondoltunk egyet és kihasználva az augusztus 20-i hosszú hétvégét elmentünk kettesben horgászni az Ipolyra. Azóta ez minden évben megismétlődik, nagy örömömre gyarapodó társaság keretein belül. A nyugalomért, a természet szeretetéért és Isten tudja még, hogy miért, de a családom számos tagja csatlakozik erre a pár napra hozzánk, és a kezdeti két fős csapat mostanra kilenc főre duzzadt fel.

Még mondják, hogy a horgászat nem hozza össze az embereket – hát még a családot! 🙂 Próbálunk minden évben máshol tábort verni, így még változatosabb a dolog, és mindig más arcát mutatja a folyó.

Pár mondat az Ipolyról:

Szlovákiában, a Vepor-hegységben ered, az Ipoly-hegy tövében (1058 m). Eleinte dél felé folyik, majd Kálnónál délnyugat felé veszi az irányt, belépve a Nógrádi-medencébe. Magyarországot Ipolytarnócnál éri el. Balassagyarmat és Ipolyság érintése után ismét dél felé fordul, ezen a szakaszon a magyar-szlovák határon (Nógrád megye) folyik, kivétel a Tesmag és Tésa közötti szakasz, megkerüli a Börzsönyt, majd Szobnál ömlik a Dunába. A folyó jelenlegi hossza 212,43 km (szabályozás előtt 254 km), esése a teljes szakaszon 596 m. Vízjárása rendkívül ingadozó.

Sajnos az élet elvitt szülőfalumból, de minden évben visszajárok az Ipolyt meglátogatni. Szeretett folyóm nem maradhat a társaságom nélkül.

Íme pár fotó az elmúlt évekből:

Reklámok